Universal Voice System

Denk je erover na om een workshop , cursus of een complete opleiding te volgen in het Universal Voice Systeem?

Zangschool Rotterdam werkt samen met het Universal Voice Institute in Amsterdam en biedt je hiervoor de volgende mogelijkheden:

 


Over het Universal Voice System

Het Universal Voice System is een recente en revolutionaire zangmethodiek.

Het is bedoeld voor iedereen die zijn stem beter wil leren gebruiken, zowel beginners als gevorderden. Dat kunnen zangers zijn (popzangers, klassieke zangers, koorzangers, jazz-zangers, volkszangers of R&B zangers), sprekers (acteurs, presentatoren, rappers, docenten of sportcoaches), of professionals die zich bezighouden met de ontwikkeling van de stem (zangpedagogen, logopedisten, KNO-artsen of koordirigenten).

Iedereen kan zijn stem beter leren ontwikkelen. In principe beschikt ieder gezond mens namelijk over een stem: een instrument dat bestaat uit ‘4 pijlers’: een lichaam, twee longen, een paar stemplooien en een klankruimte. Iedereen heeft hetzelfde instrument, dus dezelfde mogelijkheden. Echter, de ene mens klinkt van nature anders dan de andere door verschillen in de bouw of de invloeden van de omgeving. Een man heeft bijvoorbeeld een groter strottenhoofd dan een vrouw. En een Fransman gebruikt zijn klankruimte anders dan een Nederlander. Het instrument en het mechaniek zijn bij iedereen hetzelfde, waarbij de bouw en de manier van gebruik verschillen. UVS leert je deze verschillen op een eenvoudige manier te ontwikkelen.

Alle manieren van zingen en spreken zijn terug te brengen tot 8 klankkenmerken. Klankkenmerken maken inzichtelijk wat je hoort wanneer iemand spreekt of zingt. Door de klankkenmerken te leren herkennen en te trainen kun je op alle mogelijke manieren leren zingen.

Combinaties van klankkenmerken vormen samen verschillende stemkarakters. Er zijn vele combinaties mogelijk, maar 4 typische stemkarakters worden door iedereen overal gebruikt: spreken, fluisteren, roepen en zingen. Ook in de muziek herken je deze stemkarakters. In rap hoor je meer het spreken, in jazz meer het fluisteren, in pop – en rockmuziek meer het roepen terwijl in klassieke muziek meer het zingen op de voorgrond staat.

De 4 pijlers, de 8 klankkenmerken en de 4 stemkarakters met of zonder effecten vormen samen het Universal Voice System. Nooit eerder zijn de mogelijkheden van de stem zo helder teruggebracht tot een universeel systeem dat iedereen herkent en begrijpt. Niet gebonden aan grenzen, taal of voorkennis, maar over de hele wereld direct bruikbaar. UVS introduceert geen nieuwe taal, maar gebruikt de bestaande.

Het systeem biedt structuur waarmee je elke methodiek kunt begrijpen en zelfs beter kunt leren toepassen. De principes die centraal staan in Estill Voice Training, Complete Vocal Technique, Singing Succes, Lichtenberg of Belcanto techniek zijn eenvoudig terug te brengen naar het Universal Voice Systeem.

In het Universal Voice System zijn de laatste wetenschappelijke onderzoeken met moderne technologie omgezet in simpele taal en in oefeningen die voor iedereen te begrijpen zijn. De rijke kennis uit zowel eigen onderzoek als literatuurstudie, gecombineerd met jarenlange internationale praktijkervaring van Alberto ter Doest als zangpedagoog en zanger, vormen de basis voor het Universal Voice System. De onderzoekstechnieken waarvan gebruik is gemaakt zijn elektroglottografie, elektromyografie, videostroboscopie, foneografie en spectogrammen.

Het ervaren, leren herkennen en trainen van de vocale mogelijkheden is essentieel voor de ontwikkeling van de stem en het begrijpen van het Universal Voice System. Alle inzichten zijn praktische gemaakt door oefeningen op diverse niveaus in verschillende muzikale stijlen.


Het boek: The Universal Voice Guide

De Universal Voice Guide is de unieke gids die elke zanger of spreker op welk niveau dan ook zal helpen. Alle klanken van klassiek tot grunts die over de wereld worden gebruikt zijn voor het eerst helder en compleet uitgelegd.

Dit alles in Jip en Janneke taal opgeschreven zodat iedereen begrijpt wat je hoort en hoe je dit bereikt. Taal die iedereen begrijpt en die ervoor zorgt dat je al je vocale doel gaat bereiken.

Met meer dan 1500 oefeningen kan iedereen zelf oefenen en zijn stem verbeteren.

Het hele boek is gebaseerd op jarenlange research. Filmopnamen van de stemplooien, computer analyses van zangers, naalden in spieren; dit alles om zeker te weten hoe de stem echt werkt en dit terug vertaalt naar begrijpelijke uitleg van de stem.

De auteur Alberto ter Doest heeft zijn enorme schat aan ervaring en wereldwijde erkenning als docent, stemcoach en researcher, gebundeld in de Universal Voice Guide om zo een unieke methode voor gezond stemgebruik in alle stijlen voor zangers en sprekers binnen ieders handbereik te brengen.

De Universal Voice Guide is het boek waarin de beste elementen uit populaire methodieken als EVT, CVT, Speech Level Singing, de Lichtenberg methode en nieuwe inzichten uit wetenschappelijk onderzoek bij elkaar zijn gebracht in een uniek, helder, begrijpelijk en universeel bruikbaar systeem.

Nieuwsgierig naar het boek en wil je het bestellen? Klik dan hier.


Het Universal Voice Institute

Het Universal Voice Intitute in Amsterdam biedt verschillende mogelijkheden om je als zanger of spreker verder te ontwikkelen. Dit kan op drie manieren:

  • Individuele zanglessen: Of je nu een beginner bent, gevorderd of professional; bij de docenten van het Universal Voice Institute krijg je de beste zangles op maat. Elke les is gericht op wat jij wilt ontwikkelen en verbeteren.
  • Workshops en Cursussen: Denk hierbij bijvoorbeeld aan korte en specifieke cursussen op het gebied van Lax-Vox, Belting, Koorzang of een tweedaagse cursus helemaal toegespitst op jouw persoonlijke vocale ontwikkeling.
  • Opleiding: Het Universal Voice Institute biedt de meest fantastische opleiding in Europa. Een uniek 3-jarige traject waarbij je alle facetten van het zingen leert. Jouw persoonlijke vocale ontwikkeling staat centraal naast het vergroten van alle klankkenmerken die je bezit. Hiermee leer je alle universele stemkarakters en effecten gebruiken in alle stijlen.

Wil je meer weten over de individuele zanglessen of de workshop en cursussen volgens het UVS-Systeem klik dan hier

Wil je meer weten over de opleiding klik dan hier