Visie en Missie

Wij zijn specialisten in zangtechniek en leren je alles wat er te leren valt over het gebruik van je stem

       


Visie

Ben je op zoek naar zangles van een vakbekwame en prettige zangdocent in Rotterdam? Dan ben je bij Zangschool Rotterdam aan het juiste adres.

Wij bieden individuele zanglessen en groepszanglessen op een prachtige locatie in Rotterdam-West en bij ons is iedereen welkom. Van jong tot oud en van onervaren tot (ver)gevorderd.

Plezier in zingen en enthousiasme staan voorop maar ambachtelijke, gedegen en efficiënte zanglessen vinden we even zo belangrijk. Immers; van zingen word je blij maar wanneer je het snel steeds beter kunt wordt het nog leuker om te doen.

Wij zijn van mening dat iedereen kan leren zingen.

Onze kennis en overdracht van zangtechniek en akoestiek zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Dit zie je terug in onze lesinhoud, de lesaanpak,  de leerlijnen en het persoonlijke werkplan wat voor iedere leerling wordt gemaakt.

Hiermee zijn we uniek in Rotterdam en ver daarbuiten.

We vinden het belangrijk dat jij je als leerling op je gemak voelt en doen er alles aan om iedere les een prettig, gezellig en veilig leerklimaat te bieden. Al onze docenten zijn vakbekwame, benaderbare ‘mensen-mensen’. De lesstudio’s zijn huiselijk en gezellig ingericht.

Naast mensen die de zanglessen alleen voor hun plezier willen volgen biedt Zangschool Rotterdam een traject aan voor jonge mensen die het vak in willen: ‘De Oriëntatieopleiding Musical – en Muziektheater’.

De reguliere zanglessen zijn voor iedereen toegankelijk.
Voor de Oriëntatieopleiding Musical – en Muziektheater doe je een auditie.

We leren je hoger en harder zingen op een gemakkelijke, gezonde en efficiente manier

Missie

1. Elke leerling (m.u.v. de mini-cursussen en de cadeaulessen) volgt eerst een proefles waarin een uitgebreide stemanalyse wordt gemaakt. Hierin wordt het volgende onderzocht:

– Muzikaliteit (intonatie, ritme, timing, melodisch geheugen, harmonisch bewustzijn, harmonische stabiliteit, het algemene vermogen tot het auditief aansturen van verschillende klankkenmerken en stemkarakters).

– Kunnen produceren van de 8 verschillende klankkenmerken (Trillingen – onregelmatig/regelmatig, Toonhoogte – Modus 1 (borststem)/Modus 2 (kopstem), Geaspireerdheid – helder/geaspireerd, Luidheid – hard/zacht, Gedruktheid – vrij/gedrukt, Vibrato – strak/vibrato, Klankkleur – neutraal/scherp/donker, Nasaliteit – oraal/nasaal

–  Kunnen produceren van 4 stemkarakters (Speech, Belt, Whisper en Classical)

– Alle anatomische spierfuncties met betrekking tot de acht klankkenmerken en de vier stemkarakters

– Gezondheid van de stem.
* Let op: Heel soms komt het voor dat de docent je naar de KNO-arts stuurt voor onderzoek. Dit gebeurt wanneer we het (sterke) vermoeden hebben dat je stem ongezond is. We willen dan eerst medische zekerheid voordat het mogelijkheid is om zangles te volgen.

2. Op basis van de stemanalyse wordt voor iedere leerling een schriftelijk en inzichtelijk werkplan gemaakt: Het Personal Voice Plan (PVP).
Dit werkplan is altijd gebaseerd op de stijl waarin jij wilt zingen in relatie met dat wat je al wel en niet kunt laten horen tijdens de stemanalyse. Wanneer je bijvoorbeeld klassieke aria’s wilt zingen zal een ander werkplan volgen dan wanneer je wilt leren Belten of Grunten. We nemen je dus nooit iets af maar leren je alleen dingen bij en alleen als jij dat wilt. In het Personal Voice Plan zijn de volgende zaken opgenomen:

– Welke klank-kenmerken je in welke mate moet trainen om je gewenste stijl en stemkarakter te bereiken.

– Welke oefeningen hiervoor noodzakelijk zijn. Je krijgt – als je dit wilt – huiswerk mee in de vorm van audio-oefeningen en concrete opdrachten. Hierdoor ben je niet meer alleen afhankelijk van je docent en je zangles maar kun je ook thuis oefenen en ga je sneller vooruit.

– Welke anatomie je moet trainen om je gewenste stijl en stemkarakter te bereiken: Welke concrete spieren werken waar en hoe hard.

– Je PVP is altijd online in te zien via Google-Drive en zichtbaar voor alle zangdocenten. Dit maakt dat je ook van docent kunt wisselen als je dit wilt.
De ene docent kan hierdoor verder met je werken waar de andere docent met je was gebleven.

3. Iedere les zing je een door jou gekozen nummer en leer je de techniek direct toepassen. Weet je niet wat je wilt zingen dan helpen wij je uiteraard aan geschikt materiaal in overeenstemming met je gestelde vocale doel.

4. De stemanalyse en het Personal Voice Plan zijn gebaseerd op de twee toonaangevende methodieken Estill Voice Training (EVT) en het Universal Voice Systeem (UVS)

5. Is het verplicht om technisch te werken volgens het Personal Voice Plan?
Nee natuurlijk niet! Het is jouw zangfeest dus jij als leerling bepaalt altijd waar aan wordt gewerkt. Wil je liever aan de muzikale opbouw van een nummer werken of bijvoorbeeld aan interpretatie of repertoireopbouw dan is dat uiteraard ook mogelijk.

6. Ondersteunend aan jouw vocale wens en je werkplan komen de volgende onderdelen terug in de lessen:
Luisteren: Het is wetenschappelijk aangetoond dat het aansturen van je stem altijd begint met luisteren. Er wordt dus veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van je muzikale gehoor in samenwerking met de technische aansturing van je stem.
We zullen je in eerste instantie dus altijd auditief aansturen.
Voelen: Via het aanleren van kinestetisch bewustzijn: waar werken de spieren, welk doel dienen ze en hoe hard werken ze?
Kijken: Via ondersteunende visuele voorbeelden: Film, Video, Illustraties, Anatomische modellen
Begrijpen: Via het leggen van verbanden en het geven van heldere anatomische en akoestische uitleg

 

Zangschool Rotterdam maakt zangtechniek inzichtelijk, toegankelijk en toepasbaar voor iedereen

De stem is een ‘mysterieus ding’ omdat we hem niet kunnen zien. Tot halverwege de jaren 80/begin jaren 90 was alle zangtechniek gebaseerd op de klassieke Belcanto-Methode. Een prachtige methode die zinvol is als je ‘Klassiek’ wilt klinken maar juist tegenwerkt wanneer je een popgeluid zoekt , een jazzy-sound of een musical-geluid.

De oude zangmethodes en zangdocenten bedienden zich vaak van abstracte opdrachten om een bepaald technisch effect tot stand te brengen (‘Denk maar in de kleur bruin’, ‘Stel je voor dat je in een grote verte zingt’, ‘Stel je voor dat er een grote mond in je borstbeen zit’, etc. etc.). Dit kan prima werken wanneer je visueel bent ingesteld maar een werkelijk en exact inzicht en controle geven doen deze abstracties niet. Althans; niet volledig.

Gelukkig is er de laatste jaren eindelijk meer inzicht gekomen in het precieze functioneren van de (zang)stem met het op de markt komen van o.a. de methodes CVT (Complete Vocal Technique), EVT (Estill Voice Training) en UVS (Universal Voice System).

Zangschool Rotterdam stelt zich ten doel zangtechniek inzichtelijk, toegankelijk en toepasbaar te maken voor iedereen. Ongeacht je leeftijd, je niveau en het genre waarin je wilt zingen. Niet als doel op zich. Wel als middel om ieders persoonlijke wens om vrij te leren zingen te verwezenlijken.