Klezmer

Jiddische volksmuziek – Klezmer – is ontstaan in Oost-Europa.
Deze dansmuziek werd oorspronkelijk gespeeld op bruiloften en partijen. Om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien gingen de muzikanten echter ook de straat op.

In het begin van de 20e eeuw emigreert ongeveer een derde van de joodse gemeenschap naar Amerika vanwege het dreigende anti-semitisme en hier ontwikkelt de Klezmer zich verder.

De muzikale sfeer laat zich omschrijven als melancholisch zowel als uitbundig.
De liederen hebben vaak veel refreinen waardoor iedereen steeds makkelijk mee kan zingen. Bij de begeleidende instrumenten zijn hoofdrollen weggelegd voor de klarinet en de viool. Deze liggen dicht bij de expressie van de menselijke stem en kunnen net als wij klagen, lachen en huilen.

Tijdens deze cursus ga je direct aan de slag met het zingen van zowel eenstemmige als meerstemmige liederen uit de Jiddische traditie. Je hoeft geen noten te kunnen lezen en ervaring in zingen is niet vereist.

Je zingt niet alleen prachtige melodieën maar doet dit ook in het Jiddisch; De mengtaal die verschillende dialecten kent. Dit omdat de joodse gemeenschap zich had verspreid over Oost-Europa en in ieder land verschillende mengvormen zijn ontstaan.


Praktische Informatie

Aantal lessen
5
Lesduur
60 min.
Docent
Koosje Sekreve
Aantal deelnemers
4 - 15
Kosten
€ 75,-
Cursusdata en tijden
Maandag - 20.45-21.45 uur
19-02, 05-03, 12-03, 19-03 en 26-03-2018

Inschrijven